Cezariana este o interventie chirurgicala ce presupune o taietura la nivelul abdomenului prin care bebelusul este scos din uter. Termenul de "cezariana" provine din latina, unde "caedo" inseamna "a taia". Scopul de baza in aceasta interventie este de a realiza nasterea in cele mai bune conditii medicale in situatiile speciale ce tin de starea de sanatate a mamei sau a copilului.
Dupa aceasta operatie insa, mamele care isi doresc sa ramana din nou insarcinate mai pot naste vaginal (natural)? Hai sa aflam!
Ce spun datele
Prin 1988, numai 3% dintre femei treceau printr-o nastere vaginala daca in cazul primei lor sarcini au nascut prin operatie cezariana. Si cum 25% dintre copiii din America erau nascuti prin operatie cezariana la acel moment, Institutul National al Ginecologilor din America a inceput incurajarea medicilor pentru a permite mamelor sa aiba nasteri vaginale chiar si dupa ce suferisera o operatie cezariana.
In prezent, exista o practica bine pusa la punct in functie de care medicii permit fiecarei femei insarcinate sa nasca vaginal in conditii specifice. In situatia in care apar complicatii insa, se face o cezariana repetata. Astfel, 70% dintre femeile care nasc prin cezariana pot realiza cu succes o nastere vaginala ulterioara.
Ce influenteaza decizia medicului?
Depinde de mai multi factori daca un doctor decide pozitiv sau negativ cu privire la nasterea vaginala pentru o femeie care anterior a nascut prin cezariana.
Este foarte probabil ca o moasa si un anestezist sa trebuiasca sa fie prezenti in incercarea unei astfel de nasteri, precum si personalul calificat pentru a efectua o operatie de cezariana in cazul aparitiei complicatiilor, in ciuda cursului activ al nasterii vaginale.
Decizia doctorului poate fi influentata si de motivul pentru care prima nastere nu a fost realizata vaginal, necesitand operatia prin cezariana. Unele femei sunt sfatuite sa nu nasca natural din cauza inciziei realizate in cazul primei nasteri.
Mai exact, daca procedura a implicat vatamarea si a partii superioare a musculaturii uterine, o nastere vaginala creste sansele de extindere a cicatricei pe uter. De aceea, este foarte recomandata consultarea in detaliu cu doctorul inainte de termenul final al sarcinii.
Ruptura de uter
Ruptura de uter este rara, dar este o afectiune foarte grava. Aceasta poate determina histerectomia, leziuni ale sistemului urinar, leziuni ale creierului copilului in cazul unei cantitati insuficiente de oxigen, transfuzii de urgenta, infectie uterina sau chiar moartea copilului ori a mamei.
Cauza rupturii uterine poate fi o trauma, marimea copilului sau sarcinile multiple (gemeni, tripleti etc.)
Femeile care doresc sa nasca vaginal si deja au trecut printr-ocezariana sunt monitorizate indeaproape in timpul nasterii si, desi este dificil de observat ruptura uterina, uneori un ritm cardiac rapid poate fi un semn ca cicatricea s-a extins.
Cand nasterea vaginala se realizeaza cu succes?
Un medic poate intui daca o nastere vaginala va fi problematica in cazul unei femei care cantareste mai mult de 90 de kg sau are o varsta peste 35 de ani. Succesul nasterii vaginale depinde, de asemenea, si de dimensiunea si greutatea copilului. Nasterea vaginala dupa cezariana implica un risc mai mare si nu este recomandata daca bebelusul a luat mai mult in greutate.
Daca o femeie a avut nasteri naturale anterior unei cezariane, are 89% sanse sa nasca fara probleme pe cale naturala in viitor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu