duminică, 10 ianuarie 2010

Laptele crud - Bun sau rau pentru Copii

Are 45 de elemente minerale si este considerat un aliment complet pentru copii. O cana de lapte este mai bogata in vitamina A si B12 decat un ou si are aceeasi cantitate de proteine. Dar cantitatea de nutrienti pe care o ofera difera in functie de metoda de sterilizare.

Incepand cu varsta de un an, un copil are voie sa bea lapte de vaca. O cana din pretiosul lichid contine din plin calciu si fosfor, elemente esen­tiale pentru dezvoltarea siste­mului osos al copilului, pen­tru combaterea rahitismului si pentru prevenirea osteopo­rozei, care trebuie inceputa de la cea mai frageda varsta.

Mai mult, laptele contine 25 de vitamine, toate valoroase pentru copil, dar care pot fi usor deteriorate daca nu este pregatit prin cele mai bune me­tode de sterilizare. Laptele crud se fierbe 15 minute dupa ce da in clocot.

Fierberea este obli­gatorie pentru ca laptele crud poate imbolnavi copilul sau adultul de tuberculoza, lepto­spiroza, listerioza, hepatita A, poliomielita, holera sau bru­ce­loza. Laptele crud se pune la fiert la cel mult 20 de minu­te dupa recoltare, pentru ca dupa aceasta perioada micro­or­ganismele daunatoare pe care le poate contine se in­mul­tesc cu cateva miliarde.

Prin fierbere insa obtineti un produs saracit in microelemente. La 95oC, vitamina C si acidul fo­lic se distrug pe loc, iar ce­le­lalte vitamine sunt eliminate in proportii variabile.

Daca luati lapte din comert, acesta este pasteurizat, adica incalzit la 63-95oC si apoi mentinut cateva minute in conditii de temperatura. In felul acesta, se distrug toate formele vii ale bac­­teriilor. Din pacate, unii spori inca pot rezista.

Acesta e motivul pentru care in ultimii 50 de ani se considera ca cea mai sigura metoda de a ste­ri­li­za laptele este tehnologia UHT.

UHT nu distruge vitaminele

Prin tehnologia Ultra Hight Temperature, laptele este adus la temperatura de 135-150 de grade pentru 2-4 secunde, apoi racit brusc. Ulterior, laptele este ambalat in cutii din straturi succesive de carton, folie de aluminiu si polietilena. Aceasta metoda nu distruge nici un element nutritional din lapte.

De asemenea, faptul ca ambalarea se produce in mediu aseptic face ca laptele sa poata fi pastrat timp de 6 luni in cutia originala, fara adaos de conservanti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu